VLEDDER – De Oudejaarsvereniging De Oliebol uit het bruisende Vledder claimt de credits voor de unieke verplaatsing van het Vincent van Gogh-beeld in Assen. In de nacht van 11 december hebben de creatieve kunstenaars van De Oliebol het kunstwerk in alle stilte "geleend". Wat restte, was een bord met de tekst “Ik ben vannacht even verrast, ik sta nu ergens anders met mijn kwast”.

Terwijl Vincent van Gogh rustig op de uitkijk stond op de kop van de vaart in het centrum van Assen werd hij in de nacht van 11 december even verrast. Het  ruim 4 meter hoge beeld stond de volgende ochtend niet meer op zijn vertrouwde plekje en moest even wennen aan zijn nieuwe uitzicht. Als snel genoot hij van dit mooie Drentse landschap die hij destijds heeft gemist tijdens zijn bezoek aan Drenthe. Te midden van de overweldigende media-aandacht rondom zijn tijdelijke afwezigheid, is het u wellicht opgevallen dat Vincent van Gogh niet langer op zijn gebruikelijke standplaats prijkt. De kunstzinnige ontvoering heeft de stad doen opleven met gesprekken over kunst en mysterie van de verdwijning. De afwezigheid van het beeld lijkt haast een tijdelijke verplaatsing te zijn geworden, een meesterlijke penseelstreek in het canvas van het dagelijkse leven, waarin de geest van Van Gogh onverwacht ronddwaalt, genietend van het hedendaagse Drentse ambachtschap.

Stel je voor dat Van Gogh zijn schilderijen zou hebben gewijd aan de vakmensen in Vledder. Hij zou waarschijnlijk hun passie voor hun werk en gemeenschap hebben vastgelegd, met penseelstreken die de details van hun ambacht en de unieke persoonlijkheden weergeven. Van Gogh, bekend om het transformeren van alledaagse dingen in iets bijzonders, zou waarschijnlijk de schoonheid hebben gezien in de eenvoudige ambachten van Vledder en dit hebben vastgelegd. Zijn kunst zou dan een eerbetoon zijn aan deze vakmensen en een herinnering aan hoe waardevol gemeenschapszin is. De leefbaarheid van Vledder is hierdoor verweven met het voortbestaan van deze ambachtslieden. Pas wanneer hun bijdrage afwezig is, wordt de impact van hun werk volledig merkbaar. In de afwezigheid van hun talenten zou Vledder niet dezelfde warmte en levendigheid uitstralen die het dorp zo uniek maakt.

Om 23:00 tijdens het vervroegde feest is de kunstenaar onthuld aan het dorp. Op nieuwjaarsdag zullen de beelden opnieuw aan het dorp getoond worden om ze ook aan de bewoners van Vledder te tonen die ‘s nachts niet aanwezig konden zijn.