IMG 3495 v

VLEDDER – Oudejaarsvereniging De Oliebol uit het Drentse Vledder is verantwoordelijk voor de verdwijning van de zeehelden uit Farmsum in de provincie Groningen. Zaterdag 24 december op klaarlichte dag hebben de mannen van de Oliebol de drie zeehelden ontvreemd. Het enige wat achter bleef was een houten bord met daarop de tekst: “Wij steken de koppen bij elkaar, tot volgend jaar”.

De zeehelden, Michiel de Ruyter, Prins Maurits en Piet Hein, stonden op een rotonde in Farmsum. Omringt door huizen en bedrijvigheid werden de beelden met een hoogte van bijna 4 meter en een gewicht van meer dan 1200 kilo per stuk binnen een mum van tijd ontvreemd. Terwijl voorbijgangers rustig passeerden werden de beelden op drie aanhangers geladen. Op de terugreis “genoten” de zeehelden van veel aandacht, gezien de vele foto’s en video’s die op social media zijn verschenen.

Vanaf 2008 staan deze borstbeelden op de rotonde in Farmsum. Wie in de geschiedenis van deze regio duikt, komt een aantal klinkende namen tegen. In 1591 bezocht Prins Maurits de haven met een vloot van 150 schepen de haven van Delfzijl. In 1628 meerde Piet Hein met zijn zilvervloot af in Delfzijl. In 1665 bezocht Admiraal Michiel de Ruyter de haven met de West Indische vloot en 30 buitgemaakte Engelse schepen. Deze drie nationale zeehelden hebben de waarde van de regio ingezien en haar gebruikt als haven en anker plaats. Natuurlijk is er ook wel iets om over te klagen, maar daar staat tegenover dat er ook genoeg is om trots op te zijn.

Na drie jaar kon er eindelijk weer gefeest worden in De Tippe in Vledder. Op Nieuwjaarsnacht, tijdens dit feest, werden de borstbeelden onthuld aan het dorp. Op nieuwjaarsdag zullen de beelden opnieuw aan het dorp getoond worden om ze ook aan de bewoners van Vledder te tonen die ‘s nachts niet aanwezig konden zijn. Ter ere van de helden uit Vledder heeft De Oliebol deze beelden uit het hoge noorden ontvreemd. Voor de oudejaarsvereniging zijn de talloze vrijwilligers die het dorp leefbaar maken de ware helden. Denk aan de vrijwilligers van de verschillende sportverenigingen, de lokale zorginstellingen, de vrijwillige brandweer, de musea en natuurlijk de actieve leden van de oudejaarsvereniging zelf. Een dorp zoals Vledder heeft deze knappe koppen nodig, maar helaas merkt De Oliebol en andere verenigingen wel dat het aantal vrijwilligers de afgelopen jaren steeds verder achteruit loopt. Wilt u een held worden? Meld u dan aan om vrijwilliger te worden en steek te koppen bij elkaar om leuke dingen te organiseren.

Oudejaarsvereniging De Oliebol bestaat sinds 1994 en heeft al vele opmerkelijke verdwijningen op haar naam staan, zo werden eerder de “All You Need is Love caravan” ontvreemd en had de vereniging het grote boegbeeld “Kos met de Snor” uit het Land van Ooit weggehaald. Zestien jaar geleden “stuntte” de vereniging met de ontvreemding van houten beelden bij het oude dierenpark in Emmen. Tijdens het nieuwjaarsfeest van 2011-2012 werd een F-104 Starfighter van het Museum Vliegbasis Deelen gepresenteerd aan het dorp. In de jaarwisseling van 2018-2019 presenteerden de mannen twee dino’s van Dinoland Zwolle. Vorig jaar werd het 4,5 meter hoge vrijheidsbeeld “Fransien” uit Exloo meegenomen als stunt.