Fransien 3

VLEDDER – Oudejaarsvereniging De Oliebol uit het Drentse Vledder is verantwoordelijk voor de verdwijning van vrijheidsbeeld "Fransien" uit Exloo. In de avond van 20 december lieten de mannen van De Oliebol een bord achter met daarop een buitenlandse tekst om de eigenaren en de politie op het verkeerde been te zetten.

Het beeld van 4,5 meter hoog stond op een sokkel op het parkeerterrein met camerabewaking nabij het Fletcher Hotel "De Hunzebergen" en vakantiepark "Puur Exloo’’. Het was nog wel even spannend aangezien het vakantiepark druk bezocht was vanwege de vervroegde schoolvakantie. Bovendien kwam er onverwachts een Volkswagen busje met lichtgevende strepen het parkeerterrein oprijden toen de mannen bezig waren. Desondanks wisten de mannen van De Oliebol het beeld binnen een kwartier los te maken en op te laden voor de reis naar het mooie Drentse Vledder. Het enige dat achterbleef was een bord met daarop de tekst: "It is my te kâld oan’e pochel. Takom jier kom ik werom op dizze sokkel."

In Amerika staat het Vrijheidsbeeld symbool voor vrijheid en verwelkoming van iedereen. Oudejaarsvereniging De Oliebol staat bekend om het uitvoeren van markante stunts, maar dit is niet het enige wat de vereniging onderneemt. De vereniging is er namelijk voor iedereen! Rond de jaarwisseling worden er cadeaus weggegeven aan verenigingen uit Vledder en Doldersum. Daarnaast gaan de bestuursleden tussen kerst en oud & nieuw op ziekenbezoek bij mensen uit het dorp die iets onder de leden hebben. Ook wordt er jaarlijks een oudejaarsbingo georganiseerd voor de zestigplussers en op oudejaarsavond is er een vuurwerkshow te zien voor het gehele dorp. Als afsluiter wordt er een nieuwjaarsfeest gegeven.

Omwille van het corona virus konden veel van deze activiteiten de afgelopen twee jaar niet doorgaan. De bestuursleden van De Oliebol hadden enigszins dit jaar wel de hoop dat een groot deel van de activiteiten, in oorspronkelijke vorm, doorgang konden vinden. Uiteindelijk bleek het noodzakelijk te zijn om voor alles alternatieven te verzinnen, aangezien de regels rond de jaarwisseling opnieuw aangescherpt werden. Net als vorig jaar heeft De Oliebol alle vrijheden benut om jong en oud te vermaken door te kijken wat er WEL kan in plaats van wat er NIET kan. Dit jaar is er bijvoorbeeld een speurtocht naar "Gouden Oliebollen" georganiseerd en een Oliebol kruiswoordpuzzel uitgebracht. Hier zaten vervolgens mooie prijzen aan verbonden en iedereen was vrij en welkom om aan deze activiteiten mee te doen.

Voor het tweede jaar op rij kon de stunt niet groots gepresenteerd worden tijdens het nieuwjaarsfeest in De Tippe. Op 1 januari vindt er nog wel een korte stuntpresentatie bij De Tippe plaats. Aansluitend zal "Fransien" het Vrijheidsbeeld een rondje maken door het dorp.

Oudejaarsvereniging De Oliebol bestaat sinds 1994 en heeft al vele opmerkelijke verdwijningen op haar naam staan, zo werden eerder de “All You Need is Love caravan” ontvreemd en had de vereniging het grote boegbeeld “Kos met de Snor” uit het Land van Ooit weggehaald. Vijftien jaar geleden "stuntte" de vereniging met de ontvreemding van houten beelden bij het oude dierenpark in Emmen. Tijdens het nieuwjaarsfeest van 2011-2012 werd een F-104 Starfighter van het Museum Vliegbasis Deelen gepresenteerd aan het dorp. In de jaarwisseling van 2018-2019 presenteerden de mannen twee dino’s van Dinoland Zwolle.