Maya en Wickie

VLEDDER – Oudejaarsvereniging De Oliebol uit het Drentse Vledder is verantwoordelijk voor de verdwijning van Maya de Bij en Wickie de Viking bij Plopsa Indoor Coevorden. In de nacht van 29 op 30 december lieten de mannen van de Oliebol twee mondkapjes achter met daarop de tekst “Ik ben even in quarantaine”.

De twee beelden van 3 meter hoog stonden bij de ingang van parkeerterrein van Plopsa Indoor Coevorden. Dit is een deels overdekt attractiepark gerelateerd aan Studio 100-personages. Het weghalen was een hele kunst op zich, aangezien het park streng beveiligd werd. Een busje van de bewaking had avonden voor de ontvoering al meerdere malen roet in het eten gegooid. Uiteindelijk is gebleken dat de aanhouder wint, de mannen wisten de beelden binnen 4 minuten te ontvreemden.

Maya en Wickie staan bekend als avonturiers, Maya vliegt graag vrij rond in de wei en Wickie maakt lange tochten over zee. Door de corona crisis zijn deze reizen nu onmogelijk en moeten zowel Maya als Wickie zich aan de regels houden. De besmettingsgraad in zuidoost Drenthe is aanzienlijk hoger dan in Vledder en omstreken. De mannen van De Oliebol hebben daarom geholpen bij het in veiligheid brengen van de kindervrienden. Beide beelden zijn in tijdelijke quarantaine geplaatst in een rustige omgeving, op anderhalve meter afstand van elkaar. Door de tijdelijke lockdown tot midden januari uit te zitten, kunnen Maya en Wickie hopelijk spoedig weer genieten van hun vrijheid net als de rest van Nederland.

Deze jaarwisseling kon de stunt helaas niet groots gepresenteerd worden tijdens het nieuwjaarsfeest in De Tippe. Dit geldt overigens ook voor andere activiteiten van de oudejaarsvereniging die geen doorgang konden vinden. Desalniettemin hoopt de vereniging het dorp met deze stunt een klein pleziertje mee te geven in deze sombere tijd. Op 1 januari vindt alsnog een korte stuntpresentatie bij De Tippe plaats. Aansluitend zullen Maya en Wickie een rondje maken door het dorp.

Oudejaarsvereniging De Oliebol bestaat sinds 1994 en heeft al vele opmerkelijke verdwijningen op haar naam staan, zo werden eerder de “All You Need is Love caravan” ontvreemd en had de vereniging het grote boegbeeld “Kos met de Snor” uit het Land van Ooit weggehaald. Veertien jaar geleden ‘stuntte’ de vereniging met de ontvreemding van houten beelden bij het oude dierenpark in Emmen. In de jaarwisseling van 2018-2019 presenteerden de mannen twee dino’s van Dinoland Zwolle. Vorig jaar werd een ijzeren stier van 1400 kilo opgehaald uit Apeldoorn.