Stier met bestuur

VLEDDER – Oudejaarsvereniging De Oliebol uit het Drentse Vledder is verantwoordelijk voor de verdwijning van de stier van meer dan 1400 kilo uit Apeldoorn. Het ijzeren beeld verdween in de nacht van 16 op 17 december van het industrieterrein De Ecofactorij. Het enige wat op de locatie achterbleef was een spanband en een bord met daarop de tekst “Ik ga het ergens anders verstieren, tot volgend jaar”.

Het kunstwerk van Patrick Visser stond nog maar amper twee maanden op zijn plek. De stier heeft een afmeting van 2,5 meter hoog en 5 meter lang en is één van de vier dieren die deze kunstenaar had uitgeleend aan de gemeente Apeldoorn. Gezien de verkeersdrukte en de vele transportbewegingen op het industrieterreinwas het een hele prestatie om met de buit te ontkomen. Echter lukten het de mannen van De Oliebol binnen zes minuten dit grote en loodzware beeld te ontvreemden.

De oudejaarsvereniging is al 25 jaar lang verantwoordelijk voor markante stunts, zoals de F104 Starfighter uit Deelen (2012), de Baanfiets bij Omnisport Apeldoorn (2013) en de Dino’s uit Zwolle (2019). De Oliebol kaart hiermee actualiteiten en onderwerpen aan die spelen binnen het dorp en in de directe omgeving. Behendigheid en geduld zijn twee belangrijke aspecten die benodigd zijn om een stunt te laten slagen. Dit geldt voor zowel het weghalen van het object als het overbrengen van het onderwerp dat het aansnijdt. Het is te vergelijken met een matador die met een stier vecht. Door middel van geduld en behendigheid probeert hij het beest te vermoeien en te vangen.

In de nieuwjaarsnacht werd de reusachtige stier gepresenteerd aan de bezoekers van het nieuwjaarsfeest in de Tippe te Vledder. Hier werd het 25 jarig jubileum van de vereniging gevierd en de stier aan het dorp getoond. Tijdens de stuntpresentatie werd door de bestuursleden een terugblik geschetst van 25 jaar stunten met De Oliebol. Ieder bestuurslid stond door hun kleding symbool voor een stunt uit het verleden. De beide matadors symboliseerden het geduld en behendigheid die nodig is geweest om het grote beest te temmen en een stunt elke keer maar weer te laten slagen. De stier zal op nieuwjaarsdag nogmaals getoond worden aan de mensen die niet aanwezig konden zijn bij het nieuwjaarsfeest.

Oudejaarsvereniging De Oliebol bestaat sinds 1994 en heeft al vele opmerkelijke verdwijningen op haar naam staan, zo werden eerder de “All You Need is Love caravan” ontvreemd en had de vereniging het grote boegbeeld “Kos met de Snor” uit het Land van Ooit weggehaald. Dertien jaar geleden ‘stuntte’ de vereniging met de ontvreemding van houten beelden bij het oude dierenpark in Emmen. Vier jaar geleden werd een enorme hobbel-eland van het zwaar beveiligde industrieterrein bij de IKEA in Zwolle ‘geleend’ als stunt. In de jaarwisseling van 2017-2018 presenteerden de mannen het beeld van Johannes van den Bosch uit het gevangenismuseum te Veenhuizen.