Noppie2 2

VLEDDER – Oudejaarsvereniging De Oliebol uit het Drentse Vledder is verantwoordelijk voor de verdwijning van de levensgrote LEGO pop, welke als mascotte bij het LEGO museum in Grootegast (Groningen)  stond. De mannen haalden het beeld weg als oudejaarsstunt voor dit jaar.

In de nacht van dinsdag 20 december op woensdag 21 december haalden de bestuursleden van De Oliebol het beeld van het terrein van het museum en namen het mee naar Vledder. Hoe de mannen het beeld van 2,5 m hoog en 1,5 m breed het terrein af hebben gekregen en vervoerd hebben blijft een raadsel, vanwege de grootte een prestatie op zich.

De oudejaarsvereniging was de laatste jaren verantwoordelijk voor markante stunts, om hiermee een actualiteit aan het dorp en beleidmakers aan te kaarten of om actie te voeren voor een bepaald onderwerp waar de vereniging voor of tegen is in het dorp. Dit jaar stelde de vereniging het vrijwilligerswerk en de samenwerking tussen verenigingen aan de kaart. In december werd er in Vledder een Scandinavische fair georganiseerd door een samenwerking van 15 verschillende verenigingen. Aangezien LEGO een Scandinavisch merk is, zagen de mannen van de oudejaarsvereniging hier een mooi object in.

In de nieuwjaarsnacht werd het beeld, genaamd ‘Noppie’, aan het dorp getoond tijdens het jaarlijkse nieuwjaarsfeest. Op nieuwjaarsdag wordt het beeld nogmaals aan de inwoners van het Drentse dorp getoond om deze ook aan de inwoners te laten zien die niet in staat waren om naar het nieuwjaarsfeest te komen. Oudejaarsstunts zijn een traditie in het noorden van het land, waarvan de acties van de verenigingen door de inwoners gewaardeerd worden. Het verleden laat zien dat de vereniging haar zaken altijd prima voor elkaar heeft en haar stunts altijd snel, keurig en onbeschadigd terugplaatst. Op nieuwjaarsdag wordt er contact met het museum gezocht betreft het terugplaatsen van ‘Noppie’ in Grootegast. Begin deze week zal op social media bekent worden gemaakt wanneer de terugplaatsing exact plaatsvindt.