Eland1

VLEDDER – Oudejaarsvereniging De Oliebol uit het Drentse Vledder is verantwoordelijk voor de verdwijning van de levensgrote hobbel-eland die bij het Ikea filiaal in Zwolle stond. De oudejaarsvereniging ontvreemde de eland uit Zwolle ten behoeve van hun jaarlijkse Nieuwjaarsstunt.

De hobbel-eland verdween in de nacht van zondag op maandag 28 december. Hoe de ‘dieven’ te werk zijn gegaan op het goed beveiligde industrieterrein Hessenpoort blijft een raadsel. De hobbel-eland is een grote versie van een bekend en veel verkocht hobbelpaard in de vorm van een eland. De eland die ontvreemd is, is zo’n 3 meter lang en 2 meter hoog.

De oudejaarsvereniging was de laatste jaren verantwoordelijk voor markante stunts, om hiermee een actualiteit aan het dorp en beleidmakers aan te kaarten of om actie te voeren voor een bepaald onderwerp waar de vereniging voor of tegen is in het dorp. Dit jaar is er voor een grappige uitvoering gekozen, de baby-golf in het dorp houdt maar aan en dit doet de vereniging deugd. ‘De Oliebol’ ziet graag dat de jongeren en jonge ouders in het dorp blijven wonen.

In de nieuwjaarsnacht werd de bijzondere eland aan alle bezoekers van het nieuwjaarsfeest getoond met de trotse bestuursleden van de vereniging hier omheen. Op nieuwjaarsdag wordt de eland nogmaals aan het dorp getoond en wordt er een rondje mee gereden om ook de senioren in het dorp de stunt te kunnen laten zien. Oudejaarsstunts zijn een traditie in met name Drenthe en Friesland, inwoners waarderen de actie van de verenigingen. Het verleden laat zien dat de vereniging haar zaken altijd prima voor elkaar heeft en haar stunts altijd snel, keurig en onbeschadigd terugplaatst. Op nieuwjaarsdag wordt er contact met het Ikea filiaal in Zwolle opgenomen over het terugplaatsen van de eland.

Oudejaarsvereniging De Oliebol bestaat sinds 1994 en heeft al vele opmerkelijke verdwijningen op haar naam staan, zo werden eerder de “All You Need is Love caravan” ontvreemd en had de vereniging het grote boegbeeld “Kos met de Snor” uit het Land van Ooit weggehaald. Vier jaar geleden ‘stuntte’ de vereniging met de ontvreemding van een enorme F104 Starfighter van luchtvaartmuseum Deelen bij Arnhem. In de jaarwisseling van 2012-2013 presenteerden de mannen een enorme baanfiets die bij het wielercentrum Omnisport in Apeldoorn werd ontvreemd.