haas1

In december 2010 werd De Oliebol op heterdaad betrapt tijdens een poging het beeld “De dansende haas” uit Tynaarlo weg te halen. De fundering van het beeld was al uitgegraven en een kraan om het beeld mee te nemen was al onderweg. De politie kwam ter plaatse doordat omwonenden argwaan kregen door activiteiten rond het beeld. We hebben ons uiteraard direct bekendgemaakt en uitgelegd dat het onderdeel was van een oudejaarsstunt. Toen het bericht eenmaal op Politie.nl stond, ging het als een lopend vuurtje. Het begon natuurlijk met de regionale zenders als RTV Drenthe, maar snel daarna werden we ook vermeld op teletekst, het NOS-radio journaal en op NOS-headlines.

Het koude winterweer had een behoorlijke invloed op het succes van de stunt dat jaar. Doordat het al weken dag en nacht vroor, was de grond diep bevroren. Het verwijderen van de keien rond het 4 meter hoge bronzen beeld was dan ook een behoorlijke klus en zorgde voor de nodige vertraging. Alhoewel rekening gehouden was met de bevroren ondergrond kostte het blootleggen van de fundering aanzienlijk meer tijd dan gedacht.

Omwonenden hebben de politie gewaarschuwd omdat ze het vermoeden hadden dat er koperdieven aan het werk waren. Toen de politie erachter kwam dat de “verdachten” uit Vledder kwamen, gingen al een paar lampjes branden. Na een uitleg van onze kant was de sfeer al snel een stuk gemoedelijker. Toen het winterweer wat zachter wass geworden, zijn  de keien rondom het beeld opnieuw door De Oliebol ingestraat.

We konden echter niet met lege handen op het podium verschijnen tijdens het feest en daarom zijn we donderdagnacht alsnog in de auto gestapt om iets op te halen. In het uiterste Noorden van Groningen, we reden bijna van de kaart af, en door de ijzel met gevaar voor eigen leven, hebben we uit Hongerige Wolf een plaatsnaambord opgehaald. Tijdens de presentatie deden we uit de doeken dat we de berichtgeving over het voorkomen van een bijzondere konijnensoort die de realisatie van Vledder-Noord zou belemmeren, niet op waarheid berustte. Het bericht over de bijzondere konijnen in Vledder-Noord was allemaal door ons in scène gezet.

Haas2Haas3